Ziua Mondială a Prevenţiei Suicidului

Prevenţia suicidului 2014În data de 10 septembrie 2014, voluntarii Asociaţiei Pro Psiho organizează un eveniment comunitar în cadrul Zilei Mondiale a Prevenţiei Suicidului.

Toţi oamenii au avut sau au la un moment dat în viaţă cel puţin un dram de ideaţie suicidară. Suicidul în sine este un fenomen relativ răspândit şi care poate să fie prevenit. În acelaşi timp, poate fi dificil să ne dăm seama cine şi când are nevoie de ajutor relevant, în condiţiile în care societatea concepe „cererea de ajutor” ca pe o slăbiciune, un pericol sau o nedreptate. Vrem să schimbăm împreună această concepţie, pentru a face posibil cât mai multor oameni să se simtă demni de ajutor atunci când înfruntă dificultăţi şi, mai ales, pentru a le oferi posibiliatea să îşi dea seama de unicitatea şi plusul de valoare pe care existenţa lor le aduc în lume.

Program:

Strada Mărăşeşti (pietonală)

10:00-19:00 Cutia secretelor: Spune-mi ceva adevărat despre tine, ce n-ai spus nimănui până acum! Aşteptăm să ne împărtăşiţi secretele voastre în scrisori sau în cărţi poştale, SUB ANONIMAT, în cutiile special pregătite din cadrul programului de activităţi din 10 septembrie şi ulterior la adresa secrete@asociatiapropsiho.ro sau poştal: Blvd. Constantin Brâncoveanu, nr.149, Timișoara 300502. O parte dintre acestea vor fi valorificate periodic și publicate pe site-ul www.asociatiapropsiho.ro ca mărturii autentice, anonime despre umanitate şi intimitate.

10:00-19:00 Ce ne face să supravieţuim (panou interactiv): Vă invităm pentru a împărtăşi mesaje, fotografii şi desene pe panoul interactiv creat de voluntarii asociaţiei.

10:00-19:00 Joaca şi sinele: Alexandra este tutore de limba şi literatura engleză şi vă invită la exerciţii de autoexprimare şi creativitate punându-vă la dispoziţie diferite jocuri cu imagini şi cuvinte.

16:00-19:00 Fotospots: Laura şi Andra realizează fotografii împreună cu publicul voluntar, prin care să crească conştientizarea problemei suicidului şi exprimarea empatiei pentru cei afectaţi. Cele mai reuşite fotografii vor fi valorificate ca material de lucru în prevenţie şi expuse pe site-ul Asociaţiei Pro Psiho şi al Laurei (www.flickr.com/photos/silentworld), numai cu acordul celor fotografiaţi.

Cărtureşti (strada Mercy)

16:00-17:00 Workshop: O generaţie furată – puterea cuvântului: Deşi este o problemă stringentă în societate, oamenii evită să abordeze discuţii privind suicidul în rândul tinerilor. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a atrage atenţia asupra acestui aspect, de a iniţia discuţii, de a determina conştientizarea şi de a preveni suicidul la nivel global. Psiholog Nicoleta Poiană te invită la o discuţie liberă, fără prejudecăţi şi fără bariere!

Casa Artelor (Sala Pygmalion)*

16:00-17:30 Workshop: Părinţi clari, copii puternici (Igiena psiho-relaţională în familie pentru dezvoltarea empatiei faţă de sine), psih. Anca Tiurean

17:30-19:00 Workshop: 43 de asfinţituri (Cum putem fi alături de cei care nu-şi mai găsesc resurse interioare pentru a trăi), psih. Cristina Pop

Casa Artelor (Sala Studio)*

19:30 Proiecţia de film: Control (2007), filmul de debut al fotografului şi regizorului danez Anton Corbjin. Acţiunea se centrează în jurul solistului trupei Joy Division, enigmaticul Ian Curtis, care s-a sinucis la vârsta de 23 de ani.
Intrarea este liberă. Capacitatea sălii: 50 de locuri.

* Casa Artelor se află pe strada Episcop Augustin Pacha, nr. 8.

Vizualizaţi Casa Artelor Timişoara pe o hartă mai mare