Old Helpers

Ce este Old Helpers?

Proiectul Old Helpers s-a născut în iarna anului 2016, din inițiativa psihologului clinician, membru Pro Psiho, Andreea Felicia Ion, angajată la Serviciul Maltez din Timișoara, primul stagiu debutând în martie. Numele proiectului are dublă semnificație, reprezentând atât ajutorul pe care voluntarii îl acordă seniorilor, cât și ajutorul pe care bătrânii îl oferă tinerilor. Tranzacția este valoroasă atât într-un sens, cât și în celălalt.

De ce să te implici?

Te încurajăm să devii voluntar în acest proiect pentru a aduce soarele pe cerul tomnatic și gri al seniorilor! Nu e atât de greu cum pare. De obicei zilele lor se înseninează de la simplul fapt că sunt vizitați. Principala problemă a bătrânilor de la azil este singurătatea, care este însoțită de nevoia de descărcare, conversare, ascultare, înțelegere. Majoritatea lor doresc să-și împărtășească povestea sau măcar să își spună o parte din apăsările avute. Nu toți și-o dezvăluie imediat, ci au nevoie de timp petrecut împreună cu discuții și activități constructive diverse. Nu toți știu să numească ce îi apasă, dar cu răbdare și perseverență, putem descoperi împreună cu ei atât problema cât și răspunsul. Fără implicarea noastră, seniorii de la azil nu au pe nimeni pentru a le îngriji psihicul, iar acesta este foarte dispus deteriorării rapide într-un asemenea mediu nefavorabil.

Cum se desfășoară?

În fiecare an au loc 3 stagii: martie-mai, iulie- septembrie, noiembrie-ianuarie, lunile dintre stagii fiind destinate recrutării: februarie, iunie, octombrie. Un stagiu durează 3 luni.
Oferim prioritate de voluntariat studenților/absolvenților de psihologie, asistență socială, sociologie, jurnalism și alte științe umaniste, dar sunt bineveniți în limita locurilor disponibile și cei de la alte discipline, care doresc să petreacă o parte din timpul lor la Serviciul de Ajutor Maltez în Timișoara.
Activitățile ce pot fi desfășurate de voluntari includ:
– a petrece un pic de timp săptămânal cu unul sau mai mulți beneficiari;
– ascultarea empatică și activă a seniorilor;
– oferirea de consiliere psihologică sau facilitarea unei conversații cu efecte benefice pentru senior;
– aplicarea de teste psihologice, interviuri sau a altor exerciții urmate de realizarea unui raport psihologic final;
– consemnarea unor povesti de viață;
– implementarea unor idei de noi activități pentru seniori;
– sustinerea unor activitati de grup cu seniorii, sau/si povestitul, rasul, jucatul, simpla trecere a timpului alaturi de un batran.

Voluntarii care doresc să se implice în acest proiect au două posibilități:

1. Ei vor veni în fiecare săptămână din stagiu, pe doată durata lui de 3 luni, la beneficiarul care le-a fost acordat, și vor petrece minim 2 ore pe săptămână, încât la finalul stagiului vor avea minim 25 de ore acumulate. Vor realiza pe parcursul stagiului, sub îndrumare, evaluarea psihologică a beneficiarului, cu diferite metode: anamneză, observație, teste psihologice standardizate sau proiective, interviu. La finalul stagiului ei vor preda un raport psihologic al beneficiarului, după un model oferit. Voluntarii trebuie să predea raportul în timpul indicat de coordinator și să încheie relația terapeutică cu beneficiarul.

Voluntarii vor primi o adeverință de practică clinică și consiliere cât și un raport al activităților și orelor realizate la finalul stagiului.

2. Voluntarii pot veni și în regim partial la cămin, iar atunci se pot înscrie în perioada de recrutare, cu opțiunea de a veni partial. Ei nu vor primi un beneficiar, nu vor trebui să realizeze evaluare psihologică și raport psihologic și pot vizita oricare din bătrânii de la cămin. Pentru ei există cerința să vină la azil de cel puțin 3 ori pe lună, dar cele 3 prezențe nu pot fi toate în aceeași săptămână. Voluntarii înscriși în opțiunea de a veni partial sunt obligați să frecventeze azilul cel puțin pe durata unui stagiu (timp de 3 luni). Ei pot continua să vină și după ce se încheie un stagiu și pot începe să vină imediat ce au fost admiși.
Voluntarii vor primi o adeverință de voluntar la căminul de bătrâni la finalul anului în curs, cu activitatea și orele realizate.

Voluntarii vor avea parte de cel puțin un training, inclus în cele 25 de ore, despre vârsta senectuții și abordarea psihologică a acesteia. Voluntarii de la alte domenii decât psihologia pot să fie învățați să evalueze psihologic colectând date și să întocmească un raport psihologic dacă doresc și pot primi adeverință de practică în psihologie clinică și consiliere psihologică.
Vă așteptăm cu drag!