Cine suntem

CUVÂNTUL PREȘEDINTELUI

• Psih. Anca C.Tiurean, 0733779408 / anca.tiurean@asociatiapropsiho.ro

Bun venit pe site-ul Asociației Pro Psiho! Sunt onorată să vă fac cunoștință cu organizația noastră și cu diferiții profesioniști cu care lucrăm împreună în sănătatea psihică, relațională, educațională și organizațională în comunitatea timișoreană.

Suntem un grup de oameni cu diverse interese şi arii de experienţă profesională, dar uniți printr-o frumoasă prietenie și prin aspirația de a contribui împreună la dezvoltarea sănătoasă a spiritului comunitar și (pe termen lung) a societății românești, așa cum nici unul dintre noi, de unul singur, n-ar reuși. Ne bazăm pe premisa că sănătatea psihică individuală este dependentă de sănătatea relațiilor dintre oameni, tot așa cum sănătatea relațiilor dintre oameni depinde de capacitatea lor ca sistem de a valorifica: unicitatea fiecăruia, diferențele dintre ei, conflictele ca experiențe constructive și demnitatea tuturor ființelor umane.

Asociația noastră a luat ființă în anul 2014 cu două proiecte importante pentru noi: un proiect social menit a susține diverse grupuri vulnerabile să își depășească impasul de natură economică și să poată accesa servicii de suport psihologic la prețuri temporar scăzute; și un proiect comunitar menit a educa publicul cu privire la serviciile de psihologie existente pe piață pentru o bună orientare între acestea, pentru combaterea percepțiilor greșite despre psihologie și psihoterapie și pentru încurajarea participarii comunității la evenimente de formare, dezvoltare personală și învățare continuă pe tot parcursul vieții.

În 2015 cel de-al doilea proiect a luat amploare sub forma campaniei CUI SPUI și peste 500 de oameni au fost implicați în activitățile Asociației. În 2016, numărul de voluntari doritori a se alătura cauzei noastre a crescut îmbucurător, motiv pentru care noi proiecte au luat ființă și continuă să se dezvolte și să își crească aria de impact:

• Campania Dascăli cu Aptitudine prin care este subvenționat accesul dascălilor din învățământul de stat la servicii de psihologie și ateliere de învățare transformativă în urma cărora să contribuie la schimbarea calității învățământului românesc începând de la propria practică în clasele de elevi cu care lucrează.
  • Voci din interior, un proiect jurnalistic în parteneriat cu Alt Radio
  • Laborator de psihologie la Festivalul Plai, două zile pe an în care oamenii și psihologia fac cunoștință în parcul Muzeului Satului Bănățean, prin exerciții, jocuri și dialog lejer.
  • Old Helpers, crearea de oportunități pentru studenți și voluntari de a efectua practică de specialitate la căminul de bătrâni, înseninând viețile lor și acompaniindu-le grijile și suferințele sufletești, implicându-i în activități creative ori paleative, individuale și de grup.

Despre misiunea, viziunea, scopul, valorile şi obiectivele noastre puteţi citi mai multe consultând strategia asociaţiei, dar și mai bine, consultându-vă cu noi referitor la strategia asociației. Astfel veți primi nu numai răspunsuri ci și satisfacția de-a fi contribuit, reciproc, la îndeplinirea acestora. Pentru că o conversație, în comparație cu o lectură solitară, este o minunată oportunitate experiențială de creștere și dezvoltare.

Componența actuală a echipei noastre cuprinde momentan 15 membri asociați, peste 80 de voluntari și aproape 30 de parteneri profesionali, toți oameni deosebiți, dedicați, pasionați și preocupați ca societatea și comunitatea românească să fie atentă la drepturile omului, competentă relațional și conștientă în domeniul educațional. Oferind din timpul și resursele noastre pentru o cauză atât de importantă, ne bucurăm de experiențe care ne formează ca oameni și ca profesioniști, dar mai ales, ne alimentăm speranța și puterea de a fonda un viitor mai plin de umanitate, începând chiar aici, chiar acum.

Deși dificultățile financiare rămân o parte importantă și provocatoare a activităților noastre, ne-am propus să avem grijă să continuăm implemetarea acestor proiecte, cu orice preț. N-am reuși asta fără oamenii care oferă voluntar timpul, expertiza și forța lor de muncă. Sunt mândră că am reușit să ne găsim un loc în această societate și că suntem apreciați pentru ceea ce am făcut până acum, promovând și cultivând sănătatea psihică și relațională în comunitatea timișoreană. Cum remarcase mentorul meu în lucru soacial, Fried Didden de la KHF, noi muncim nu doar pentru comunitate ci mai ales împreună cu comunitatea. E un detaliu relevant care pune în vedere una dintre cele mai importante valori ale Pro Psiho: dezvoltarea și protejarea autonomiei și a responsabilității.

Aș dori să mulțumesc partenerilor noștri de până acum:

• gazdele noastre: Psiholistart, Institutul de terapie familială și practică sistemică Areopagus, Casa Artelor, Ambasada, HorsEmotion, Centrul Physis, Institutul de cercetări psihologice al UVT
  • sponsorii noștri: firma de resurse umane IHM Total Consult, donatorii individuali direcți și prin campaniile CUI SPUI, 2% și Timotion
  • colegii noștri de la: ONG-ul Inițiativa în Educație, Alt Radio, Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Consiliere Profesională și Orientare în Carieră al UVT