Dascali cu a(p)titudine – Timotion 2016

5Daca ai decis ca „fuga de responsabilitate” nu e un sport adevarat, hai cu noi la o cursa pe bune.

În acest an alergăm pentru ca 10 dascali şi familiile lor să beneficieze de subvenţionarea parţială sau totală a unui număr limitat de şedinte de psihoterapie sau consiliere psihologică pe care ei înşişi le accesează, luând atitudine în confruntarea cu veniturile mici, problemele familiale, responsabilităţile mari la locul de muncă, raza lor de impact social şi alţi factori care le influenţează calitatea vieţii şi performanţele profesionale. Proiectul cadru („APT – Acompaniament PsihoTerapeutic”) vizează o varietate de beneficiari cu venituri mici şi impact social mare, facilitând creşterea capacităţii acestora de-a se auto-organiza sustenabil cât şi schimbarea ideii de ajutor social prin protejarea şi potenţarea autonomiei lor personale.

De ce e necesar proiectul?

Accesul la servicii de sănătate psiho-socială este limitat de slaba informare publică asupra aplicabilităţii acestora în domeniul educaţional dar şi de discrepanţa între statutul economic al dascălilor şi costul acestor servicii. Comunitatea noastră are nevoie de dascăli motivaţi intrinsec, ce recunosc resursele dinăuntrul şi dinafara lor, sunt preocupaţi de propria dezvoltare, apţi de colaborare cu diverse tipologii umane şi un model de preluare a responsabilităţii pentru calitatea vieţii şi activităţii lor. Primind sprijin financiar pentru a obţine suportul psihologic pe care îl caută, dascălii au şansa de a-şi îmbogăţi semnificativ şi durabil strategiile proprii de a face faţă provocărilor în mod constructiv, având mai apoi prin transfer de abilităţi un impact benefic şi în relaţiile lor cu elevii, părinţii şi colegii.

În ce constă proiectul?

1. stabilirea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ locale şi informarea publicului ţintă despre această oportunitate de acces la servicii de psihoterapie şi consiliere şi despre utilitatea lor în practica educaţională şi în dezvoltarea personală (vom folosi atât materiale informative cât şi metode interactive de prezentare şi demonstraţii practice)
  2. selecţia şi sprijinirea beneficiarilor în alegerea unui psihoterapeut potrivit (vom intervieva mai mulţi potenţiali beneficiari şi vom concepe o bază de date şi o listă de aşteptare dacă este cazul)
  3. cooptarea de colaboratori profesionişti: psihologi în specialitatea psihoterapie, inclusiv stimularea şi valorificarea voluntariatului în domeniul sănătăţii mintale şi relaţionale (vom intervieva studenţi la psihologie şi psihologi cu experienţă în terapie şi consiliere)
  4. evaluarea şi valorificarea rezultatelor (vom desfăşura şedinţe de intervizare în grup)
  5. studiul şi diseminarea datelor culese despre implicaţiile unui astfel de program tip APT (vom organiza sesiuni de grup focalizate pe realizarea unor articole de popularizare a învăţămintelor culese din experienţa prilejuită de acest program)

VOLUNTARIAT – Cine și cum se poate implica alături de noi?

1. Dacă sunteți dascăl sau cunoașteți cadre didactice sau administrative dintr-o școală, o grădiniță sau un liceu, ne puteți ajuta să luăm contact cu direcțiunea și să evaluăm în ce măsură instituția respectivă manifestă deschidere pentru colaborarea cu Pro Psiho în vederea unui sprijin reciproc pe termen lung care să ajute printr-o abordare interdisciplinară atât la îmbunătățirea climatului educațional cât și la îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre comunitate și instituțiile de învățământ.
    2. Daca va place sportul, alergarea și altele sau daca nu va place sportul dar v-ati decis sa va invingeti aceasta inerție și să încercați ca și noi cu pași mici să arătați că se poate, că „Timișoara se mișcă” și la propriu și la figurat, aveți ocazia să vă antrenați cu noi, să alergați pentru o cauză și să deveniți campion fără ca alții să piardă.
    3. Dacă dorești să susții alt alergător care face cursa pentru proiectul nostru, poți direcționa donația ta spre acesta sau pe site-ul Timotion să donezi direct organizatorilor suma cu care vrei să contribui.
    4. Dacă sunteți psiholog sau student la psihologie și doriți să vă oferiți o parte din timpul și abilitățile voastre pentru a intervieva potențialii beneficiari ai proiectelor Pro Psiho, veți găsi la noi o oportunitate excelentă de a exersa fie focusat pe recrutare și selecție de beneficiari în cadrul proiectului, fie focusat pe consiliere în găsirea unui psiholog sau psihoterapeut pentru cei care caută.
    5. Dacă vă place să vorbiți în public, dacă aveți entuziasm și capacitate de argumentare, veți găsi în parteneriatele noastre oportunitatea de a scrie proiecte, de a vorbi despre proiectele noastre la radio, de a lua interviuri organizatorilor, de a reprezenta Asociația la diferite evenimente unde suntem invitați pentru a învăța sau a împărtăși despre experiența dezvoltării de proiecte din ce în ce mai bune în cadrul unui ONG
    6. Dacă vă pricepeți la metodologia cercetării în științe umaniste sau sunteți pe punctul de a realiza cercetări pentru licență, dizertație sau doctorat, avem mare nevoie de voi, deoarece prezența voastră ne-ar îmbunătăți semnificativ mijloacele de evaluare a rezultatelor, la scrierea de articole de specialitate sau popularizare și diseminarea rezultatelor.
    7. Dacă aveți simț artistic și vă pricepeți la design grafic, veți putea să vă implicați în partea de prezentare și imagine (flyere, afișe, infografice, website, etc)
    8. Timotion și alte oportunități de strângere de fonduri (campania 2%, sponsorizările, donațiile, etc) necesită persoane care să preia implementarea și organizarea acestor campanii pentru mai bune rezultate de la an la an. Se pare că nu este suficient să aruncăm un anunț în facebook o dată pe an! Aduceți-vă spiritul strategic să creștem șansele ca proiectele noastre să își atingă scopul la scară cât mai mare.

Înscrieri și donații: www.timotion.ro

Citește mai multe despre proiectul nostru, înscrie-te sau donează pe site-ul Timotion!